Alustatalous voi tarkoittaa yrityksen liikevaihdon kymmenkertaistumista

6aika Avoimet Innovaatioalustat -hanke on avannut Suomen kuusi suurinta kaupunkia kaupunkiyhteisön kokeilualustaksi. Niin kutsutut kuutoskaupungit ovat kehittäneet yrityksille mahdollisuuksia uusien tuotteiden kehittämiseen ja testaamiseen aidossa kaupunkiympäristössä. Avoimet innovaatioalustat ovat fyysisiä tai virtuaalisia ympäristöjä, joissa kehittäminen on systemaattisesti avattu ulkopuolisille kehittäjille. Keskiössä on ollut tiivis, yrityslähtöinen yhteistyö. Uusien yrityslähtöisten alustojen ja toimintamallien rakentamisessa onkin ollut mukana noin 800 yritystä.

Lähes 200 kaupunkikehittäjää kokoontui Ouluun 

Heinäkuussa 2018 päättyvän Avoimet Innovaatioalustat -hankkeen tuloksia esiteltiin kaupunkikehittäjien seminaarissa 6.6.2018  Oulussa. Keynote-puhujaksi tapahtumaan oli saatu Marilyn Hamilton, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti älykkäiden kaupunkikehityshankkeiden pioneerina, sekä Jukka Viitanen ja Jari Jokisalo, jotka molemmat edustavat tämän hetken kovinta tietämystä innovaatioalustojen ja alustatalouden saralla. Erityisesti Jukka Viitanen nosti esiin alustatalouden merkityksen yritysten liikevaihdon kannalta: ”Näiden yritysten liikevaihto moninkertaistuu vuosittain, kun perinteisessä taloudessa toimiva, menestyväkin yritys pystyy kasvattamaan liikevaihtoaan ehkä vain muutamia prosentteja”, Viitanen vertasi. Keynote-puheiden jälkeen tapahtuman 200 osallistujaa jakaantuivat kahteen eri joukkoon kuulemaan konkreettisia tuloksia innovaatioalustoilla toteutetuista hankkeista.

Tapahtuman videotalleenteen löydät täältä.

Monikeskustainen kaupunkirakenne on ohjannut Vantaan toimintaa

Vantaan elinkeinopalvelut on hankkeessa jalkautunut kaupungin aluekeskuksiin. Ratkaisutehdas on nimitys toimintatavalle, jolla kehittämistä on ohjattu. Kehittämistätoiminta on näkynyt monipuolisesti eri puolilla Vantaata. Esimerkiksi Petikko-Variston kauppakeskittymän uudistamiseksi kehitettiin malli, jossa yhteistyöverkoston avulla tavoitellaan jättiloikkaa ”vaisuhkosta viriiliksi” kaupan alueeksi.  Tikkurilan keskustan kaupallista vetovoimaa taas on parannettu perustetun paikallisen kehittämisyhdistyksen, Elävän Tikkurilan, toimesta. Tämän lisäksi Suomen yritysmyönteisin kampus” -projektissa on luotu yhteistyömalli oppilaitosten ja yritysten väliselle toiminnalle.

Lisää näistä ja muista kehitetyistä toimintamalleista pääsee lukemaan xx ilmestyvässä Toimintamallit, tarinat, työkalut ja menetelmät 2018 – Avoimet innovaatioalustat kaupunkien kehittämisessä” -oppaasta sekä citybusiness.fi -sivustolta.

Lisätiedot: Mirka Järnefelt, erityisasiantuntija (+358 40 125 8535 tai mirka.jarnefelt@vantaa.fi)

Uutiset
3.12.2021 MUUVO - muutosvoimaa osaamisesta
2.12.2021 Vantaalaisissa yrityksissä tarvetta kansainvälisiin rekrytointeihin
17.11.2021 Get to know our International Talent - Barbora Kachlíková
9.11.2021 Yritys, kaipaatko tukea toimintaasi? Osallistu Talent Vantaan yrityswebinaareihin!
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa