Aviapoliksen työmatkaliikkumiseen tarjolla ratkaisu

 

Vantaan Aviapoliksen alueella työskenteleville on tarjolla kimppakyytisovellus, jolla työntekijät voivat sopia kyytejä yritysrajojen yli. Syyskuussa 2019 alkaneen kokeilun pohjana on CoReorient Oy:n PiggyBaggy-sovellus. Kimppakyytikokeilulla pyritään lisäämään Aviapoliksen alueella jo liikennöivien henkilöautojen käyttöastetta, vähentäen samalla autoilusta syntyviä liikennepäästöjä. Ratkaisua kehitetään yhdessä työnantajayritysten ja käyttäjien kanssa kolmen kuukauden ajan Vantaan kaupungin Perille Asti – hankkeen puitteissa. Kokeilussa ovat mukana Barona, DBSchenker, Suomen Kaukokiito Oy, Suomen Rahapaja, Volvo Finland AB sekä Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku.

PiggyBaggy-palvelun tarkoituksena on kuljettaa samaan suuntaan kulkevat työntekijät määränpäähän yhteisellä kyydillä ja helpottaa saavutettavuutta työpaikalle. Sovelluksen beta-versiolla kyytien etsiminen ja tarjoaminen ovat jo nyt mahdollisia. Sovelluksen etuja ovat muun muassa ekologisuus ja taloudellisuus. Sovelluksen käyttöliittymä on pyritty pitämään mahdollisimman yksinkertaisena.

Kokeilun aikana kerätään käyttäjäkokemuksia ja tietoa kokeiltavan ratkaisun mahdollisuuksista alueella tulevaisuudessa. Kokeilussa on korostunut palvelun kehittäminen yhdessä. Kun palvelua rakennetaan yhdessä, niin silloin myös opitaan yhdessä. ”Kokeilukulttuuri ja yhdessä oppiminen mahdollistavat vaihtoehtoisten toimintatapojen kartoittamisen kestävän kehityksen kaltaisiin haasteisiin”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Mira Rajalakso Vantaan kaupungin Elinkeinopalveluista.

Aviapolis on Suomen nopeiten kasvava yritysalue, jossa työskentelee yli 37 000 ihmistä. Sen sijainti liikenteen solmukohdassa on tehnyt siitä pääkaupunkiseudun suurimman ja voimakkaimmin kasvavan yritysalueen ja työpaikkakeskittymän. Aviapoliksen työpaikat ovat paikoitellen hankalasti saavutettavissa joukkoliikenteen kestävillä kulkumuodoilla, mistä johtuen erilaiset kevyemmin toteutettavat liikkumisen ratkaisut ja joukkoliikenteen käyttökokemuksen parantaminen ovat tarpeellisia alueen kehityksen kannalta.

Aviapoliksen alueen yrityksille toteutettiin joulukuussa 2018 liikkumistapatutkimus, Perille Asti -hankkeen puitteissa. Tutkimuksen toteutti FLOU Oy. Hankkeen tavoitteena on helpottaa ihmisten perillepääsyä – työpaikalle, matkailukohteeseen ja kotiin. Liikkumistapatutkimukseen osallistui lähes 400 Pakkalan alueella tai Tikkurilantiellä Viinikkalan alueen työntekijää. Tulosten perusteella alueen liikkumisessa korostuu henkilöautoilu. 58% vastaajista kulkee työmatkansa henkilöautolla yksin. Vastauksista voitiin kuitenkin päätellä, että joukkoliikenteellä, pyöräillen ja kimppakyydeillä on myös potentiaalia alueen työmatkaliikkumisessa. Kiinnostavaa on, että 45 % vastaajista näki kimppakyydit hyvin helppona ja mahdollisena vaihtoehtona työmatkaliikkumisessa.

Kokeilut ovat osa Perille asti -hanketta, jossa haetaan uudenlaisia liikkumisen palveluja sekä ratkaisuja matkailijoiden, asukkaiden ja työssäkävijöiden käyttöön Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Perille asti -hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa. Rahoituksen myöntää Uudenmaan liitto. Hanke toteutetaan 2017–2020.

Tapahtumakalenteri
28.01. - 28.01.2020 from 10:00 to 15:00 Aviapolis Jobs -rekrytointitapahtuma Clarion Hotel Helsinki Airport
14.01. - 14.01.2020 from 09:00 to 16:00 Tarina - markkinoinnin ja asiakaskokemuksen ydin. Valmennus vantaalaisille ravintola- ja matkailualan yrityksille Yrityspalvelukeskus Leija, Elannontie 3, Vantaa
10.12. - 10.12.2019 from 08:00 to 12:00 IHH työnantajaneuvonnan vastaanotto Leijassa TI 10.12.2019 Yrityspalvelukeskus Leija, Elannontie 3, 5 krs (elinkeinopalvelut)
04.12. - 04.12.2019 from 09:00 to 12:00 Business Boostista neuvoja yrityksen rahoitukseen ja kehittämiseen A Grid, Mordor (1. kerroksen pääaula), Otakaari 5 A, 02150 Espoo
Katso kaikki tapahtumat
Uutiset
5.12.2019 Elävä yhteisö tukee Vantaan asemaa ruokapääkaupunkina
5.12.2019 Ilmainen työpaikkailmoitus Jobsinvantaa.com sivustolle
4.12.2019 Hyvä työyhteisö panostaa moninaisuuden toteutumiseen
4.12.2019 Muistettavaa kv-osaajan rekrytoinnissa
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa