Aviapoliksen työmatkaliikkumiseen tarjolla ratkaisu

 

Vantaan Aviapoliksen alueella työskenteleville on tarjolla kimppakyytisovellus, jolla työntekijät voivat sopia kyytejä yritysrajojen yli. Syyskuussa 2019 alkaneen kokeilun pohjana on CoReorient Oy:n PiggyBaggy-sovellus. Kimppakyytikokeilulla pyritään lisäämään Aviapoliksen alueella jo liikennöivien henkilöautojen käyttöastetta, vähentäen samalla autoilusta syntyviä liikennepäästöjä. Ratkaisua kehitetään yhdessä työnantajayritysten ja käyttäjien kanssa kolmen kuukauden ajan Vantaan kaupungin Perille Asti – hankkeen puitteissa. Kokeilussa ovat mukana Barona, DBSchenker, Suomen Kaukokiito Oy, Suomen Rahapaja, Volvo Finland AB sekä Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku.

PiggyBaggy-palvelun tarkoituksena on kuljettaa samaan suuntaan kulkevat työntekijät määränpäähän yhteisellä kyydillä ja helpottaa saavutettavuutta työpaikalle. Sovelluksen beta-versiolla kyytien etsiminen ja tarjoaminen ovat jo nyt mahdollisia. Sovelluksen etuja ovat muun muassa ekologisuus ja taloudellisuus. Sovelluksen käyttöliittymä on pyritty pitämään mahdollisimman yksinkertaisena.

Kokeilun aikana kerätään käyttäjäkokemuksia ja tietoa kokeiltavan ratkaisun mahdollisuuksista alueella tulevaisuudessa. Kokeilussa on korostunut palvelun kehittäminen yhdessä. Kun palvelua rakennetaan yhdessä, niin silloin myös opitaan yhdessä. ”Kokeilukulttuuri ja yhdessä oppiminen mahdollistavat vaihtoehtoisten toimintatapojen kartoittamisen kestävän kehityksen kaltaisiin haasteisiin”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Mira Rajalakso Vantaan kaupungin Elinkeinopalveluista.

Aviapolis on Suomen nopeiten kasvava yritysalue, jossa työskentelee yli 37 000 ihmistä. Sen sijainti liikenteen solmukohdassa on tehnyt siitä pääkaupunkiseudun suurimman ja voimakkaimmin kasvavan yritysalueen ja työpaikkakeskittymän. Aviapoliksen työpaikat ovat paikoitellen hankalasti saavutettavissa joukkoliikenteen kestävillä kulkumuodoilla, mistä johtuen erilaiset kevyemmin toteutettavat liikkumisen ratkaisut ja joukkoliikenteen käyttökokemuksen parantaminen ovat tarpeellisia alueen kehityksen kannalta.

Aviapoliksen alueen yrityksille toteutettiin joulukuussa 2018 liikkumistapatutkimus, Perille Asti -hankkeen puitteissa. Tutkimuksen toteutti FLOU Oy. Hankkeen tavoitteena on helpottaa ihmisten perillepääsyä – työpaikalle, matkailukohteeseen ja kotiin. Liikkumistapatutkimukseen osallistui lähes 400 Pakkalan alueella tai Tikkurilantiellä Viinikkalan alueen työntekijää. Tulosten perusteella alueen liikkumisessa korostuu henkilöautoilu. 58% vastaajista kulkee työmatkansa henkilöautolla yksin. Vastauksista voitiin kuitenkin päätellä, että joukkoliikenteellä, pyöräillen ja kimppakyydeillä on myös potentiaalia alueen työmatkaliikkumisessa. Kiinnostavaa on, että 45 % vastaajista näki kimppakyydit hyvin helppona ja mahdollisena vaihtoehtona työmatkaliikkumisessa.

Kokeilut ovat osa Perille asti -hanketta, jossa haetaan uudenlaisia liikkumisen palveluja sekä ratkaisuja matkailijoiden, asukkaiden ja työssäkävijöiden käyttöön Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Perille asti -hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa. Rahoituksen myöntää Uudenmaan liitto. Hanke toteutetaan 2017–2020.

Uutiset
25.9.2020 Get to know our International Talent Amalia
25.9.2020 Kutsu työpajaan yrityksille: Kansainvälisen osaajan rekrytoinnin sujuvoittaminen
24.9.2020 Tänä vuonna juhlitaan viisivuotiasta Reilua Vantaata
23.9.2020 Finwe Oy mukaan digitaalinen kohtaaminen palveluasumisessa -kokeiluun
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa