Aviapolis City – tulevaisuuden lentokenttäkaupunki

Tulevaisuuden kaupungit rakentuvat yhä voimakkaammin sinne, missä on ihmiset arjessaan liikkuvat – mikä olisikaan parempi paikka kuin voimakkaasti kasvavan lentoaseman ympäristö? Aviapoliksessa, Vantaan sydämessä, sinulla on kirjaimellisesti koko maailma parin askeleen päässä, sillä alue sijaitsee kansainvälisten liikenne- ja matkailijavirtojen solmukohdassa. Aviapolis on 150 000 ihmisen saavutettavissa junalla alle puolessa tunnissa. Alueella sijaitsevan Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkee vuonna 2018 yli 20 miljoonaa matkustajaa.

Aviapolis kasvaa ja kehittyy samaan tahtiin lentoaseman kanssa. Tämä kehitys näkyy jo alueella: Aviapolis on Suomen nopeimmin kasvava työpaikka-alue ja lähivuosina alueelle valmistuu uusia koteja 30 000 asukkaalle. Hyvät liikenneyhteydet, palvelut ja uudet asunnot houkuttelevat Aviapolikseen sekä asukkaita, että investointeja, yrityksiä ja työntekijöitä.

Alueen muutos ja nopea kasvu luovat kysyntää uusille palveluille ja tarjoaa yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Vantaan kaupungin elinkeinopalvelujen vuosina 2015-2017 toteuttama Aviapolis City -hanke vahvisti Aviapoliksen paikkaa Vantaan ja koko pääkaupunkiseudun kasvun moottorina. Tavoitteena oli nostaa alueen toimijoiden katse hetkeksi omasta liiketoiminnasta ja katsoa ympärilleen mitä alueen kehitys voisi tulevaisuudessa mahdollistaa ja mitä yhteistyötä naapuriyrityksen kanssa voisi tehdä.

Aviapolis City -hankkeessa kehitettiin Aviapoliksen alueelle uusia toimintamalleja ja työkaluja erityisesti paikallisten yritysverkostojen kehittämiseen, uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamiseen ja alueellisen osaamis- ja innovaatiokeskittymän rakentamiseen. Hankkeessa tarjottiin perinteisille teollisuuden yrityksille mahdollisuuksia uudistua ja kehittää uutta liiketoimintaa. Alueen muutos perinteisestä logistiikka- ja varastokeskittymästä kohti aitoa, monipuolista kaupunkia houkuttelee alueelle uudenlaisia yrityksiä, jotka monipuolistavat alueen toimialarakennetta. Erilaisten yritysten ennakkoluuloton verkostoituminen luo mahdollisuuksia kasvuun ja kansainvälistymiseen ja lisää alueen vetovoimaa.

Hankkeen toimintaan saatiin mukaan laaja kirjo erilaisia toimijoita, alueen suurimmista yrityksistä freelancereihin ja yksinyrittäjiin. Ensisijaisen tärkeää hankkeen onnistumisen kannalta oli, että toiminta suunniteltiin yhteistyössä mukana olevien toimijoiden kanssa. Hankkeessa toteutetut 13 erilaista ketterää kokeilua ja pilottia loivat Vantaalle uudenlaista toimintakulttuuria, joka varmistaa Aviapoliksen uudistumisen. Hankkeessa testattiin ja kehitettiin 24 erilaista tulevaisuuden älykkään lentokenttäkaupungin palvelua tai ratkaisua ja luotiin uusia edelläkävijämarkkinoita.

#AviapolisJobs – töitä löytyy! Sujuva liikenne ja helppo saavutettavuus kaikkialta Uudeltamaalta tekee Aviapoliksesta houkuttelevan työpaikka-alueen.  Aviapolis City -hankkeessa käynnistetty Aviapolis Jobs -työnantajaverkosto markkinoi alueen monipuolisia ura- ja työpaikkamahdollisuuksia harjoittelupaikoista johtotasontehtäviin. Aviapoliksessa voit edetä lentokentän turvatarkastuksesta hotellin vastaanoton kautta matkailupalveluja kehittävän yrityksen pääjohtajaksi. Alueen työnantajien verkosto on konkreettinen esimerkki, miten Aviapolis City hankkeessa yritykset ja kaupunki voivat yhdessä sekä varmistaa oikean työvoiman saatavuuden, että markkinoida aluetta tuleville työntekijöille. Mikäpä houkuttelisi paremmin muuttamaan asumaan alueelle kuin työpaikka kävelymatkan päässä? Alueen avoimista työpaikoista voi ilmoittaa ilmaiseksi osoitteessa tyopaikat.aviapolis.fi

Tested in Aviapolis, Finland. Aviapoliksessa on kehitetty lukuisia älykkäitä innovaatioita, jotka ovat liittyneet muun muassa älyliikenteeseen, rakentamiseen ja kiinteistöihin. Aviapolis City -hanke tarjosi aidon testiympäristön erilaisille kokeiluille, joita tulevaisuuden kaupungeilta odotetaan. Aviapolis Cityssä kehitettyjä ja testattuja innovaatioita esiteltiin kansainvälisesti Smart City Expo World Congressissa Barcelonassa. Yhteisosallistuminen tapahtumaan kaupungin kanssa tarjosi kymmenelle suomalaiselle start up ja pk-yritykselle ainutlaatuista näkyvyyttä ja loi uskottavuutta, jota ei rahalla voi hankkia.

Viisasta liikkumista Aviapoliksessa. Yksi Aviapoliksen tulevaisuuden tavoitteista on tehdä kestävästä liikkumisesta kilpailukykyistä ja miellyttävää. Aviapolis City -hanke kehitti Aviapoliksen yrityspuistojen yritysten saavutettavuutta, lisäksi kehitettiin uusia liikennepalveluja sekä kokeiltiin niitä yhdessä alueen työntekijöiden kanssa. Aviapoliksen yrityspuiston työntekijät testasivat muun muassa neljän viikon ajan, miten sähköisen ja tavallisen taittopyörän sekä julkisen liikenteen yhdistäminen sujuu. Tavoitteena oli löytää houkutteleva, vähäpäästöinen työmatkavaihtoehto autolle. Kokeilijat pitivät julkisen liikenteen ja taittopyörän yhdistelmää hyvänä keinona vähentää työmatka-autoilua.

Vantaan kaupunki panostaa tulevaisuudessakin vahvasti alueeseen ja jatkaa Aviapoliksen kehittämistä Aviapolis City -hankkeen tulosten pohjalta. Elinvoimainen ja kansainvälinen Aviapolis houkuttelee uusia asukkaita, yrityksiä, matkailijoita sekä erilaisia toiminnan ja talouden virtoja. Tulevaisuuden Aviapolis on urbaani, elävä kaupunki, jossa asuminen, palvelut ja työ kohtaavat samassa paikassa.

Uutiset
19.10.2021 Get to know our International Talent, Ph.D Anna Lenkewitz-Salminen
19.10.2021 Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen
5.10.2021 StartUpCities Málaga Summit 24th of November
1.10.2021 VTT:n blogi: Yhteiskunnan isot haasteet eivät ratkea ilman yhteistyötä
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa