Elävä yhteisö tukee Vantaan asemaa ruokapääkaupunkina

Oletko kuullut, että Vantaata voi hyvällä syyllä kutsua Suomen ruokapääkaupungiksi? Kaupungin alueella valmistettavat ja liikuteltavat elintarvikkeet ja ruoat ovat nimittäin sekä määrältään että vaihtelevuudeltaan ainutlaatuisia. Vai miltä kuulostaa esimerkiksi: 

  • keskimäärin 100 000 kiloa suklaatuotteita vuorokaudessa (Fazer) 
  • yli 13 miljoonaa lentoateria-asiakasta vuodessa (Finnair Kitchen) 
  • ilmassa kasvavat perunat ja kahvinpuruissa kasvavat sienet (Urbanfarmlab) 
  • hävikkiruokaterminaali, jonka kautta kulkee viikossa 20000 kiloa elintarvikkeita (Yhteinen pöytä) 
  • kaupunkimme 531 ravintolaa idästä (Kuusijärvi) länteen (WandasKoto) ja kaikki siltä väliltä! 

Vantaan ruokayhteisö

Noin kolmisenkymmentä näiden erilaisten yritysten ja toimijoiden edustajaa on ollut mukana perustamassa Vantaan ruokayhteisöä keväästä 2019 lähtien. 

Tämä urbaani ruokayhteisö on saanut alkunsa yhtenä Vantaan kärkiklustereiksi nimetyistä yritysryhmistä. Vantaan kaupunki on elinvoimaohjelmassaan nostanut esiin muutamia elinkeinoelämälle ja kaupungille tärkeitä toimialoja ja yhteiskehittää niitä nyt yritysten ja oppilaitosten kanssa. Tässä kärkiklusterityössä on oleellista myös linkitys muihin yhteisöihin, verkostoihin ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Yritysryhmien tästä puolesta vastaa 6Aika Kasvun ekosysteemit -hanke, jonka ydintoimintaan kuuluu yhteistoiminta tutkimus- ja oppilaitosten ja kuuden suurimman kaupungin elinkeinojen kehittämisen välillä.

Vantaa-menu

Syksyn 2019 aikana on yhteisössä päästy yhteisten arvojen ja tavoitetilan määrittelystä konkreettisiin toimenpiteisiin. Tapahtumien Vantaa-tilaisuudessa syyskuussa julkaistiin yritysten tilanteesta tehty selvitys, johon voit tutustua tästä linkistä. Yhteisössä kehitetään parhaillaan Vantaa-menua sekä paikallisena vetonaulana että kaupunkimme kautta kulkevien 20 miljoonan lentomatkustajan houkutukseksi. Panimoalan tiimoilta on käynnistynyt yhteistyöverkosto ja sisäruokatuotantoon erikoistuneille yrityksille on suunnitteilla tuotantotiloja. Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, voimme jo ensi keväänä, Vantaa-päivänä 15.5.2020, maistella vantaalaisista tuotteista kehiteltyjä Vantaa-menun ruokia ja juomia! 

Vantaan ruokayhteisön arvoja ovat yhteisöllisyys, paikallisuus ja vähähiilisyys. Nämä näkyvät käytännön työssä siten, että työskentelytapa on nimenomaan yhteiskehittäminen kaupungin eri vahvuuksia ja alueellista näkökulmaa kunnioittaen, kestävyyden ja vastuullisuuden kulkiessa punaisena lankana koko ajan mukana. Näin toimien vahvistamme Vantaan asemaa Suomen ruokapääkaupunkina, jossa toimivat ja lyhyet ruokaketjut tuovat terveellistä ja hyvänmakuista ruokaa kaupungin ja lähialueiden asukkaille 

Jos olet kiinnostunut ruoka- ja juoma-alan yhteiskehittämisestä Vantaan urbaanin ruoan tiimoilta, ota yhteyttä Mika Perttuseen (kärkiklusterit) tai Kaisa Ahoseen (6Aika Kasvun ekosysteemit). Erityisesti kaipaamme nyt yhteydenottoja vantaalaisilta elintarviketuottajilta, jotka haluavat oman kaupungin ruoan näkyväksi kehitettävässä Vantaa-menussa ja vantaalaisilta ravintoloilta, jotka haluavat tulla mukaan Vantaa-menun kehittämiseen. 

Tehdään yhdessä maistuva Vantaa! 

Uutiset
19.10.2021 Get to know our International Talent, Ph.D Anna Lenkewitz-Salminen
19.10.2021 Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen
5.10.2021 StartUpCities Málaga Summit 24th of November
1.10.2021 VTT:n blogi: Yhteiskunnan isot haasteet eivät ratkea ilman yhteistyötä
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa