INFOA YRITYKSILLE KORONAVIRUSTILANTEEN HELPOTTAMISEKSI 

(päivitetty 17.8.) In English here

 AJANKOHTAISTA

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen YTJ:n rekisterin mukaisesta kotikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen.  

Ohjesivu yksinyrittäjän tukea hakeville (tutustu etukäteen ja hanki tarvittavat liitteet valmiiksi, niin haku menee nopeammin).

Yksinyrittäjien tukea on mahdollista hakea 30.9.2020 saakka, ja korvausta voi saada ajalta 16.3. – 31.8.2020

Hakulomakkeelle pääset täältä.

Tulostettava kolmikielinen hygieniaohje asiakastiloihin löytyy täältä.

TUKEA ERIKOKOISILLE YRITYKSILLE

Yrittäjille oikeus työmarkkinatukeen, laki astui voimaan 8.4. ja on voimassa 30.6.2020 saakka. Tuki koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Hallitus on esittänyt tälle jatkoa vuoden loppuun.  Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet Te-palvelujen sivuilla.

Finnvera  voi myöntää koronavirustilanteessa 80 % takauksen pankin lainalle myös yksinyrittäjälle, jos yritys on kaupparekisterissä. Takausta ei voi myöntää kevytyrittäjille, esim. freelancereille tai muille suoraan verokortilla työskenteleville.

ELY-keskusten ja Business Finlandin korona-häiriörahoitusten haku on päättynyt. 

Business Finland voi myöntää tilapäistä TKI-lainaa häiriötilanteisiin vähintään 6 henkilöä työllistäville yrityksille.

Yrityksille avataan Valtionkonttorista haettava kustannustuki, jonka valmistelu on vielä kesken. Seuraa tilannetta Valtionkonttorin sivulta.

Majoitus- ja ravitsemisalan yritykset voivat saada hyvitystä toiminnan rajoittamisesta sekä uudelleentyöllistämisen tukea. Lisätietoja KEHA-keskuksen sivuilta sekä MARA ry:n sivuilta.

Maaseudun yritysten väliaikaisesta tuesta lisätietoja mm. Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Pk-yrityksille avattiin 14.4. uusi rahoitusohjelma, jonka toteuttaa valtion pääomasijoitusyhtiö TESI. Tavoitteena on, että terveitä yrityksiä ei päästetä konkurssiin poikkeuksellisen ja niiden liiketoiminnasta riippumattoman kriisin seurauksena. Tesi rahoittaa ohjelmasta keskisuuria yrityksiä, joilla on merkittävää työllisyysvaikutusta ja liikevaihtoa Suomessa (liikevaihto vähintään 10 miljoonaa euroa, henkilöstömäärä yli 50, liiketoiminta on ollut kannattavaa ennen kriisiä ja edellytykset siihen ovat olemassa myös jatkossa). Vakautusrahoitusta voi hakea Tesin verkkosivujen kautta.

 

TIETOPAKETIT 

Täältä ajantasaisin tieto yritystukien tilanteesta: TEM Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla hyvä tietopaketti toimintaohjeineen. 

Helsingin seudun kauppakamarin koronainfoa yrityksille

Suomen Yrittäjät on avannut nettisivuilleen tietopaketin Kaikki koronasta yrityksille. Siellä on uutisia, neuvoja työnantajayrittäjille ja yksinyrittäjille sekä tietoa talouden hoidosta koronan aikana. Yrittäjät järjestää myös tietoiskuwebinaareja (linkki koulutuskalenteriin), tietoa Facebook-tukiryhmistä sekä mentorisi.fi -palvelusta, joka on avattu koronan vuoksi kaikille yrityksille (ei vain jäsenille). 

Mitä tehdä askel askeleelta – toimintaohjeet (HUMAK/Tempo-projekti)

Messilive.fi sisältää myös ohjeita yrittäjille, mm. Youtubessa ohjevideo työttömyysturvasta

NEUVONTAA

YritysVantaan yritysneuvonta palvelee koronan vuoksi etänä talous-, rahoitus- ja henkilöstökysymyksissä sekä yrityksesi erilaisissa muutos- ja kehittämisasioissa. Puh. 010 4232320 tai  info@yritysvantaa.fi Lisätietoja täältä. 

Talousapua ja neuvontaa saa maksutta Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelusta, puh +358 295 024 880. Palvelu on avoinna ma-pe klo 9–16. Yritys-Suomen talousapu palvelee myös Facebookissa arkisin klo 9-11 

Jos olet Suomen Yrittäjien jäsen, voit ottaa yhteyttä Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun, puh 09 229 222, johon Yrittäjien jäsenet voivat soittaa arkisin klo 8–18. 

Jos yrityksen taloushuolet ja selviäminen painavat mieltä, keskusteluapu helpottaa oloa. Sitä saat mm. Mieli ry:n kriisipuhelimesta. Katso myös täältä.

 

MUITA PALVELUITA

Vero.fi palvelussa on toimintaohjeita koronavirustilanteeseen, mm. jos verojen ilmoittaminen tai maksaminen viivästyy. Yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä. Erityiseksi syyksi lasketaan esimerkiksi sairastuminen. Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, voi veroille hakea maksujärjestelyä. Huomaa myös, että voit hakea ennakkoveroon muutosta OmaVerossa, jos yrityksen tulos näyttää muodostuvan arvoitua pienemmäksi. 

 

PALKAT, LOMAUTUKSET JA IRTISANOMISET 

Tulorekisterin ohjeita palkkojen ilmoittamiseen koronatilanteessa 

Jos joudut lomauttamaan henkilökuntaa, katso TE-toimiston ohje ja kysy sieltä lisätietoja. 

Lomauttamisen ilmoittamisen määräaikoihin tuli koronan vuoksi määräaikaisia muutoksia, lisäohjeita 

Ohjeita työnantajayrittäjille Suomen Yrittäjien sivuilla  

 

ULKOMAINEN TYÖVOIMA

IHH Työnantajaneuvonta neuvoo kansainväliseen työvoimaan liittyvissä kysymyksissä.

 

VERTAISTOIMINTAA JA MUUTA TUKEA VERKOSSA 

Boardio välittää yrityksille mentoreita, neuvonantajia ja hallituksen jäseniä. Se on nyt avannut toimintansa ilmaiseksi yrityksille, jotta nämä voisivat löytää neuvonantajia. Ohje:

To utilize this opportunity, please do the following:
1) Add your company, explain what your company does and what kind of help/advise you are looking for https://www.boardio.com/opportunities
2) Use discount code coro20 to get Company Silver package for free (no CC details needed)
3) You can also upgrade your existing company on Boardio with the above mentioned code.

Mentorointialusta Linjassa kokeneet yrittäjämentorit tarjoavat sparrausta koronatilanteessa yrittäjille pro bono-periaatteella 

Facebook: Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki-ryhmä (n. 9 tuhatta jäsentä, mm. Vertaisaamukahvit) 

Suomen Yrityskummit https://www.yrityskummit.org/tag/korona/ 

Microsoft Teams veloituksetta käyttöön yrittäjille etätyön tukemiseen 

 

 

 

Business Vantaa