HKScan yhteistyössä Suomen ensimmäisessä urbaanin ruuan yhteisössä

HK:n tilat sijaitsivat aluperin Sörnäisten teollisuusalueella. Tilat jäivät pois HK:n käytöstä 1991, kun yhtiön toiminta siirtyi Vantaan Pakkalaan.

Vantaan Pakkalassa sijaitsevaa Helsingin Kauppiaiden tuotantolaitosta laajennettiin ja modernisoitiin vuosina 1989-1991. Hanke oli poikkeuksellisen suuri, mutta HK:n tilat Sörnäisissä olivat auttamatta vanhentuneet ja yhtiö tarvitsi nykyaikaista valmistuskapasiteettia tulevaisuuden varalle.

(Kuva: HKScan Pakkalassa)

Projektin juhliessa valmistumistaan kesällä 1991 juhlapuheen pitäjänä olikin LSO:n hallituksen puheenjohtaja. Vantaan tehdas oli nimittäin juuri vaihtanut omistajaa.

HK:n omisti vuodesta 1975 alkaen Tuottajain Lihakeskunta TLK. Osuusteurastamoiden päätettyä maaliskuussa 1991 purkaa keskusliikkeensä TLK:n Vantaan tehdas oli siirtynyt Lounais-Suomen Osuusteurastamo LSO:n vastuulle. TLK:n purku tapahtui yhtiöittämällä keskusliikkeen teollisuus ja markkinointi Helsingin Kauppiaat Oy:ksi. Sitten LSO lunasti Helsingin Kauppiaat ja sen HK-tuotemerkin ja Vantaan tuotantolaitoksen.

 

Kansainvälityminen alkaa

TLK oli ollut merkittävä välittäjä liha-alan idän-kaupassa. Kuvassa on pakkauskalvoa, jota käytettiin Neuvostoliittoon toimitetun, Suomessa valmistetun Parman kinkun valmistuksessa.

Ensimmäinen askel kansainvälistymiseen oli Viron ja koko Baltian suurimman lihanjalostajan, AS Rakvere Lihakombinaatin osto kesällä 1998. 2000-luvulla jatkui laajentuminen muualle Baltiaan sekä Puolaan.

Ruotsalaiset lihantuottajat olivat etsimässä kansainvälistä kumppania, joka voisi olla mukana kehittämässä ruotsalaisen lihantuotannon tulevaisuutta. Eri vaihtoehtoja punnittuaan he päättivät syksyllä 2006 myydä omistamansa liiketoiminnan HK Ruokatalo Groupille. Kauppa toteutui tammikuussa 2007 siten, että teollisuudesta ja markkinoinnista muodostettiin osakeyhtiö Scan AB, jonka osakkeet HK Ruokatalo Group osti. Scan oli Ruotsin ehdottomasti suurin liha-alan yritys. Yrityskaupan seurauksena HK Ruokatalo Group -konsernin liikevaihto lähes kaksinkertaistui kerralla.

Kolmen tanskalaisperheyhtiön muodostama Rose Poultry A/S omistajat omistajat syksyllä 2010 tarjosivat yhtiötään HKScanin ostettavaksi. Yrityskauppa täydensi erinomaisesti HKScanin konserniyhteisöä strategisessa mielessä. Ja myös siksi, että Rose Poultryn kotimarkkinoihin kuuluu Tanskan lisäksi Ruotsi, missä HKScan-konsernilla ei entuudestaan ollut siipikarjaliiketoimintaa.

 

HK:n sininen

Kun Helsingin Kauppiaiden lenkkimakkarauutuus tuli markkinoille vuonna 1963, siinä oli kaikki kohdallaan: hyvä maku, oikea koostumus, sopivat mausteet ja miellyttävä rakenne, ja jotta tuote erottuisi muista, kuoren pintaan painettiin sinisellä värillä sana: ”Lenkkimakkara.”

 

Vastuullisuus

Kuvalinkki

HKScanin vastuullisuustyö keskittyy neljään painopistealueeseen: eläinten hyvinvointi, ympäristö, oma yhteisömme sekä kestävä ja terveellinen ruoka.

HKScan panostaa lihantuotannossa eläinten terveyteen ja hyviin olosuhteisiin kaikilla eläinlajeilla ja kaikissa kasvunvaiheissa. Eläimiä lääkitään antibiootein vain tarvittaessa, ainoastaan eläinlääkärin määräyksellä ja seurannassa. Muualla maailmassa antibiootteja ja hormoneja käytetään eläimillä myös kasvunedistämiseksi. Nämä keinot ovat kiellettyjä meillä ja antibioottien käyttö on kansainvälisesti vertailtuna äärimmäisen vähäistä.

Yhdessä tuottajiensa kanssa HKScan on kehittänyt eläinten hyvinvointia pitkäjänteisesti ja esimerkiksi Kariniemen Kananpoikien kasvatuksessa ei ole käytetty antibiootteja yli kymmeneen vuoteen. Myös HK Rypsiporsas kasvatetaan jo täysin ilman antibiootteja.

Myös Virossa HKScanin broilerit kasvavat 100 % ilman antibiootteja ja Tanskassakin vuonna 2019 broilereista 99,7 % kasvoi ilman antibiootteja. Koska antibioottien käyttö on tarkasti valvottua, kotimainen liha on turvallinen ja vastuullinen valinta kaikilla HKScanin markkina-alueilla.

Eläinten terveys varmistetaan kullekin eläinlajille soveltuvien elinolosuhteiden, hyvien hygieniakäytäntöjen, ammattimaisten toimintatapojen sekä korkean tautisuojauksen avulla.

 

Teksti on lainattu ja vapaasti muokattu HKScanin historiikistä:
https://www.hkscan.com/fi/tietoa-meista/historia/

 

Urbaanin ruuan yhteisö

Urbaania ruokaa yli toimialarajojen

HKScan on mukana Suomen ensimmäisessä urbaanin ruuan yhteisössä. Yhteisö rakentaa yhteistyöverkostoja paikallisten ruoantuottajien ja -jalostajien välille. Siinä korostuvat kaupunkiympäristön soveltaminen ruoantuotantoon, hiilineutraalius sekä lentokentän Stop over -matkustajat.

Yhteisön tavoitteet

Yhteisön tavoitteena on tukea ja kasvattaa yritysten liiketoimintaa, luoda uusia verkostoja ja sitä kautta parantaa myös kaupungin elinvoimaa. Urban farming, uudet raaka-aineet ja ruokaketjujen monipuolistuminen tarjoavat alustan uudenlaisille innovaatioille. Urbaanin ruuan yhteisö tarjoaakin ennen näkemättömiä yhteistyömahdollisuuksia yli toimialarajojen.

Omistatko ravintolan, kasvatatko viljaa, työskenteletkö teollisuudessa?

Jos toimit ravitsemisalalla ja haluat jalostaa ideoitasi, liity Urbaanin ruuan yhteisöön!

Porukasta saat buustia toimintaasi. Ja pääset tekemisiin samanhenkisten ihmisten kanssa. Urbaanin ruuan ja juoman tuottajien ja niistä nauttivien.

Jos haluat tietää, mitä kaikkea voit saada  yhteistyöstä, jatka lukemista täältä!

Maistelemaan Vantaa-menuta – seuraa etenemistä somessa

Urbaanin ruuan yhteisön ensimmäinen tuotos on yhteisvoimin kehitetty kolmen ruokalajin menu, joka oli tarkoitus julkaista ensimmäisen kerran Vantaa päivänä 15.5.2020 sekä sen jälkeen tuoda myyntiin yhteistyöravintoloissa aina juhannukseen asti.

Kun haluat lukea lisää Vantaa-menusta klikkaa tänne

 

Uutiset
19.10.2021 Get to know our International Talent, Ph.D Anna Lenkewitz-Salminen
19.10.2021 Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen
5.10.2021 StartUpCities Málaga Summit 24th of November
1.10.2021 VTT:n blogi: Yhteiskunnan isot haasteet eivät ratkea ilman yhteistyötä
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa