Ilmastofiksu kokeilu tuo liiketoimintaa asemille

Fiksu Assa -tapahtuma muuttaa asemat kokeilualustoiksi ja maksuttomaksi markkinapaikaksi 18.–21.4.2018. Kuudessa kaupungissa järjestettävä tapahtuma avaa valitut Espoon, Helsingin, Lahden, Lempäälän, Tampereen ja Vantaan asemat ja matkakeskukset uusia ratkaisuja kokeilevien yritysten ja kaupunkilaisten kohtaamispaikoiksi. Pääkaupunkiseudun asemista mukana ovat Oulunkylä Helsingistä, Leppävaara Espoosta sekä Aviapolis ja Tikkurila Vantaalta.

”Ilmastonmuutoksen hillinnässä tarvitaan uusia ideoita ja tekoja meiltä kaikilta. Fiksu Assa -tapahtumalla haluamme tukea rohkeita, ilmastofiksua arkea edistäviä kokeiluja, jotka ovat tärkeä osa kestävää kaupunkikehitystä”, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

”Joukkoliikennettä hyödyntävät, sujuvat matkaketjut ovat keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä. Asemaseutujen kehittäminen auttaa luomaan kestävää kasvua ja työllisyyttä sekä parantaa liikenteen palveluiden saatavuutta”, kommentoi puolestaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Liiketoiminnan näkökulmasta asemilla on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia markkinapaikkana ja mediatilana. Samalla asemien palvelutarjonnan parantaminen sujuvoittaa kaupunkilaisten arkea ja kannustaa vähähiiliseen liikkumiseen.

”Lähes seitsemänkymmentä prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä syntyy kuluttajien päätösten myötä. On erittäin tärkeää, että ilmastofiksua arkea lisäävät palvelut ja ratkaisut ovat helposti kokeiltavissa ja käytettävissä siellä, missä liikumme. Asemat ovat avainasemassa fiksun arjen mahdollistajina”, sanoo asiantuntija Sari Laine Sitrasta.

Avoin kutsu niin innovaatioille kuin perinteisille palveluille

Fiksu Assa toivottaa tervetulleeksi erilaiset kokeilut – oli kyse perinteisistä kuluttajapalveluista tai aivan uusista ratkaisuista. Mukaan onkin tulossa niin lähiruokatuottajia kuin esimerkiksi käytettyjen merkkivaatteiden verkkokauppa Emmy drop boxillaan.

Liikkumisen näkökulmasta Fiksu Assa tuo kaupunkilaisten ulottuville vähähiilisiin matka- ja kuljetusketjuihin liittyviä kokeiluja. Tällaisia ovat esimerkiksi sähköpyörien, yhteiskäyttöautojen ja muiden ilmastofiksujen liikkumisvälineiden tuominen asemille sekä citylogistiikan ja toimivan liityntäpysäköinnin kehittäminen.

Yksi mukaan ilmoittautuneista yrityksistä on liikkuva pyörähuolto Yeply Oy, joka tuo aseman pihaan huoltoauton, johon pyörällä asemalle tuleva matkustaja voi jättää pyöränsä. Pyörävarkauksia vähentäviä pyöräparkkiratkaisuja esittelevät mm. Cyklos AB ja PedalSlot Oy.

Osallistujiksi toivotaan myös perinteisiä kuluttajapalveluita vaatehuollosta hyvinvointi- ja kauneuspalveluihin, kierrätysmateriaaleja hyödyntäviä tuottajia sekä kaupan ja ravintoloiden pop up -pisteitä. Arjen sujuvuutta lisäävät ja siten ilmastoa säästävät ratkaisut voivat syntyä millä tahansa toimialalla.

Esittelypaikka on yrityksille maksuton – ilmoittaudu pian ja tule kuulemaan lisää

Fiksu Assa -tapahtuman esittelypaikka on yrityksille maksuton. Uudenlainen tapahtuma on jo itsessään kokeilu, joka antaa käytännön tuntumaa kaupunkilaisten tarpeista.

”Tilaa on hyvin monenlaisille kokeiluille. Hienointa olisi, jos Fiksu Assa -kokeilu toisi esiin ratkaisuja, jotka voisivat sijoittua pysyvästikin asemalle tai useillekin asemille”, kertoo projektipäällikkö Tero Piippo MAL-verkostosta (maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämisverkosto).

 

Fiksu Assa -tapahtuma on osa ympäristöministeriön, Liikenneviraston, HSY:n, Smart & Clean -säätiön, MAL-verkoston ja Sitran rahoittamaa sekä Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Lempäälän ja Lahden kaupunkien, VR:n, HSL:n ja Business Finlandin toteuttamaa, julkisrahoitteista Asemaseudut kokeilualustana -hanketta.

Lisätiedot:

Suvi Anttila, erityisasiantuntija, ympäristöministeriö, 050 573 0219, etunimi.sukunimi@ym.fi

Pia Tynys, projektipäällikkö, HSY, 050 575 6432, etunimi.sukunimi@hsy.fi

Anna Saarlo, liikennejärjestelmäasiantuntija, Liikennevirasto, 050 342 2911, etunimi.sukunimi@liikennevirasto.fi

Tero Piippo, projektipäällikkö, MAL-verkosto, 0400 388 735, etunimi.sukunimi@tampereenseutu.fi

Heli Paavola, toimitusjohtaja, WitMill Oy, 050 428 0873, etunimi.sukunimi@witmill.fi

Lähde: http://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Ilmastofiksu_kokeilu__tuo_liiketoimintaa(46191

 

Uutiset
3.12.2021 MUUVO - muutosvoimaa osaamisesta
2.12.2021 Vantaalaisissa yrityksissä tarvetta kansainvälisiin rekrytointeihin
17.11.2021 Get to know our International Talent - Barbora Kachlíková
9.11.2021 Yritys, kaipaatko tukea toimintaasi? Osallistu Talent Vantaan yrityswebinaareihin!
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa