Kaupungit, yritykset ja asukkaat yhdessä hiilineutraaliutta tavoittelemaan

Asuinrakennusten energiatehokkuuden parantaminen vie Suomea kovempaa vauhtia kohti hiilineutraaliutta. Parannukset tuovat myös merkittävää säästöä energiakustannuksissa ilman, että asumismukavuudesta tingitään. Realia Managementin Mari Rajaniemi ja Vantaan kaupungin Jenni Venäläinen haastavat taloyhtiöt ottamaan selvää energiankäytöstään ja ryhtymään rohkeasti toimenpiteisiin.

Hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä on kova tavoite. Vantaan kaupunki on ottanut vielä kunnianhimoisemman linjan ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Rajaniemi ja Venäläinen peräänkuuluttavat kaupunkien, yritysten ja asukkaiden liittymistä yhteisiin talkoisiin, jotta tavoitteista voidaan tehdä totta.

Yksi esimerkki yhteistyöstä on se, että Vantaan kaupunki on yhdessä Realia Managementin kanssa tehnyt animaation, jolla herätellään taloyhtiöiden hallituksia ja asukkaita huomaamaan oman talon energiankäytön kehitysmahdollisuudet.

– Realialla on isona isännöintialan toimijana paljon sellaista tietoa ja osaamista taloyhtiöympäristössä toimimisesta ja viestimisestä, josta kaupungin on mahdollista hyötyä hiilineutraaliustavoitteiden edistämiseksi. Kaupunki puolestaan voi tarjota yritykselle erityisen kontaktipinnan sen asukkaisiin, eli kaupunkilaisiin.

Realialla on myös Green Building Council Finlandin kumppanijäsenenä tavoitteena muun muassa lisätä tietoisuutta energiatehokkuuteen liittyvistä asioista.

– Meillä on kaupungin kanssa sama intressi, joten on tehokasta yhdistää voimat ja asiantuntemus, sanoo Rajaniemi.

– Jatkossa yhteiskehittämistä tarvitaan vielä entistä enemmän, pohtii Venäläinen.

 

Vauhtiin päästään kartoittamalla lähtötilanne

 

Mistä aloittaa, jos oman taloyhtiön energiankäytössä olisi parantamisen varaa? Venäläinen kehottaa käymään ensimmäisenä läpi energiankulutuksen nykytilan ja energialaskut, jotta nähdään, millainen lähtötilanne on.

– Alkuun päästään etsimällä energiasyöpöt, joiden korjaaminen on helppoa eikä vaadi suuria investointeja, Venäläinen kannustaa.

Esimerkiksi korkeaa kokonaisvedenkulutusta voidaan taloyhtiössä hillitä asentamalla hanoihin ja suihkuihin virtaamia pienentävät suuttimet. Käyttömukavuus ei muutoksesta kärsi, ja samalla säästyy lämpöenergiaa.

– Jokainen talo on erilainen, ja tarkat säästöt ja muutosten takaisinmaksuajat määräytyvät sen mukaan, mistä tilanteesta kukin taloyhtiö lähtee liikkeelle. Veden virtaaman rajoittaminen voi säästää vettä noin 10–15 prosenttia ja maksaa itsensä takaisin 1–3 vuodessa, arvioi Rajaniemi.

”Jokainen talo on erilainen, ja säästöjen suuruus ja takaisinmaksuajat riippuvat aina energiankulutuksen lähtötilanteesta.”

 

Venäläinen pitää tärkeänä, että taloyhtiöissä on henkilöitä, jotka perehtyvät energia-asioihin. Esimerkiksi joku hallituksen jäsenistä voi ottaa asiakseen kouluttautua aiheesta.

– Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeen puitteissa luotu, kaikille avoin Energiaekspertti-kurssi on mainio ajatusten herättelijä ja apuväline energia-asioiden tarkasteluun omassa taloyhtiössä, vinkkaa Venäläinen.

Tutustu Energiaekspertti-verkkokurssiin ja ilmoittaudu oppimaan taloyhtiön energiankulutuksesta!

Tutustu myös Taloyhtiön dataopas -julkaisuun, joka on taloyhtiön hallitusten jäsenille, isännöitsijöille ja digitekniikasta kiinnostuneille asukkaille suunnattu opas siitä, miten digitaalinen mittaustieto voidaan valjastaa säästämään taloyhtiön kustannuksia ja parantamaan asumisolosuhteita.

Lue koko juttu Realian sivuilta

 

Uutiset
19.10.2021 Get to know our International Talent, Ph.D Anna Lenkewitz-Salminen
19.10.2021 Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen
5.10.2021 StartUpCities Málaga Summit 24th of November
1.10.2021 VTT:n blogi: Yhteiskunnan isot haasteet eivät ratkea ilman yhteistyötä
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa