Kaupunkiviljelystä iloa asukkaille ja vantaalaisille yrittäjille

Tikkurilan kirjastossa harrastetaan kaupunkiviljelyä, joka tuo vantaalaiset asukkaat ja yhteisöt yhteen viljelytoiminnan merkeissä.  Viljelytoiminta on käynnissä jo kolmatta kesää ja sitä kehitetään jatkuvasti:  kirjastolle on suunnitteilla muun muassa oma ”Siemenkirjasto”, josta voi hakea/lainata uusia siemeniä omiin viljelystarpeisiin, ja jonne voi vastaavasti tuoda uusia siemeniä tilalle.

Viljely pyörähti käyntiin, kun kirjaston vuosia tyhjillään olleet vesialtaat päätettiin ottaa hyötykäyttöön vuonna 2018. Altaat olivat erinomainen paikka perustaa kaupunkiviljelmä lähialueen asukkaiden iloksi ja hyödyksi. Tarkoitus oli järjestää mukavaa yhteisöllistä toimintaa ja luoda vihreämpää kaupunkiympäristöä.

Kirjaston viljelmällä kaupunkiviljelyä voi kokeilla matalalla kynnyksellä. Viljelmälle on sijaintinsa puolesta helppo tulla ja istutuksia hoidetaan osittain yhdessä. Kirjasto tarjoaa viljelijöille tilan ja välineitä sekä auttaa tarvittaessa. Viljelijät voivat istuttaa laatikoihinsa mitä kasveja haluavat,  kunhan ne eivät ole myrkyllisiä. Jokaisella on omat istutuslaatikot, mutta viljelmää hoidetaan yhteistyössä. Viljelijät voivat esimerkiksi halutessaan osallistua yhteiseen kastelurinkiin, jolloin kastelu hoidetaan rinkiläisten kesken vuorotellen.

Lisätietoja Tikkurilan kirjaston sivuilta

Kaupunkiviljelyratkaisuja kehitteillä myös uudessa CircularHoodFood -hankkeessa

Uudessa CircularHoodFood-hankkeessa tullaan niin ikään kehittämään Vantaan alueelle kaupunkiviljelyratkaisuja sekä uusia ruokahävikin kiertotalousratkaisuja, jotka palvelevat vantaalaisia asukkaita ja muita yritysyhteisöjä.

Hankkeessa selvitetään urbaanin ruoantuotannon ja biojätteen kierron nykytilaa kaupungeissa ja toteutetaan tuotekehitys- ja markkinointikokeiluja alan ydintoimijoiden ja start-up-yrityksen sekä esimerkiksi taloyhtiöiden kanssa. Konkreettisia kokeiluja voivat esimerkiksi olla sisätilaviljelyn prototyypit tai biojätteiden lajittelua helpottavat innovaatiot. Lisäksi hankkeessa kannustetaan taloyhtiöitä ja ravintoloita ruokahävikin vähentämiseen, biojätteiden lajitteluun ja ruoan arvostuksen lisäämiseen viestinnän ja neuvonnan keinoin.

Hankkeessa ovat mukana Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY (päätoteuttaja), Helsingin yliopisto, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Vantaan kaupunki. Hanke käynnistyi huhtikuun alussa ja kestää vuoden 2021 loppuun.

Uusia kaupunkiviljelyratkaisuja syntyy Vantaan Urbaanin ruoan yhteisössä, jossa asukkaat ja yrittäjät voivat olla mukana tuottamassa omaa lähiruokaa.

Haluatko sinä mukaan Suomen ensimmäiseen urbaanin ruoan yhteisöön? Katso lisätietoja täältä tai ota yhteyttä:

Projektipäällikkö Henri Laine / CircularHoodFood -hanke

Puh. +358 40 141 7230

henri.laine@vantaa.fi

 

Uutiset
20.7.2021 Osaamisen johtaminen ohjaamaan uuden teknologian hyödyntämistä
5.7.2021 SuomiAreena 16.7.2021: Uuden teknologian hyödyntämiseen tarvitaan osaava ammattilainen
28.6.2021 Kaupunkiviljelykokeiluista vauhtia omaan tuotekehittelyyn
23.6.2021 Työntekijävalinnassa ratkaisevat koulutus, kielitaito ja asenne, ei syntyperä
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa