Ultrahack – innovaatiokilpailu

Kansainvälisen Ultrahack -innovaatiokilpailun finalistit kokoontuivat viikonloppuna Helsinkiin ratkomaan kilpailun yhteistyökumppanien asettamia kunnianhimoisia haasteita. Innovaatiokeskus Airo Islandin tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa painottuivat kaupunkien ja julkisten toimijoiden tunnistamat kehityskohteet.

Tapahtuman toteuttamisesta vastasi Ultrahack, joka on erityisesti isoista hackathoneihin huipentuvista  innovaatiokilpailuista tunnettu järjestäjä sekä kansainvälinen innovaatioalusta. Kovatasoinen osallistujakunta koostui kotimaisista ja kansainvälisistä kehittäjistä ja paikalla olleiden lisäksi viikonloppuun osallistui virtuaalisesti osaajia eri puolilta maailmaa.

Maa- ja metsätalousministeriön, Suomen metsäkeskuksen ja DataBio-projektin yhteishaasteessa ohjattiin kilpailijat kehittämään uudenlaista metsädataekosysteemiä hyödyntämällä avointa metsädataa ja yhdistämällä sitä muun avoimen datan kanssa. Tavoitteena oli luoda ja mahdollistaa uusia palveluita paitsi metsien omistuksen ja hoidon tueksi, niin myös esimerkiksi vesistöjen suojelua ja matkailua silmällä pitäen. Voittajaksi valittiin Roads.ml joukkue, joka koostui Helsingin yliopiston opiskelijoista. Heidän ratkaisunsa keskittyi metsäteiden kunnon arvioimiseen ja metsäpalstojen saavutettavuuteen, mikä hyödyttää sekä metsänomistajia että metsäteollisuutta.

Neljä isoa kaupunkia – Espoo, Helsinki, Tampere ja Vantaa – ja suuret tapahtumanjärjestejät puolestaan haastoivat kilpailijat yhdistämään uutta teknologiaa ja älykkään liikenteen palveluita helpottaakseen osallistujien saapumista erilaisiin tapahtumiin samoin kuin heidän kotimatkaansa sekä sujuvaa liikkumista myös tapahtumien aikana. Sarjan voittaja X Event ratkaisee tapahtumien osallistujaviestintään ja navigointiin liittyviä haasteita tekoälyn avulla.

Euroopan avaruusjärjestö ESA, IT-alan palveluyritys CGI, Ilmatieteen laitos ja Turku Science Park hakivat ESA BIC Space Hack haasteessaan muun muassa Copernicus-projektin satelliittidataan ja Ilmatieteen laitoksen avoimeen dataan perustuvia ratkaisuja, joilla voidaan edistää esimerkiksi kestävää merien ja metsävarojen käyttöä tai vaikkapa arktisten olosuhteiden ja ilmanlaadun seurantaa. Ensimmäisen palkinnon vei Learn Space -sovellus, joka helpottaa satelliittidatan hyödyntämistä sovelluskehityksessä.

Helsingin ja Tallinnan yhteisessä TALSINKI Hack–sarjassa ideoitiin palveluita ihmisille, joille liikkuminen näiden kahden pääkaupungin välillä on osa arkea. Tavoitteena oli paitsi löytää matkantekoa helpottavia ja matkustamiseen liittyvää ajankäyttöä tehostavia ratkaisuja niin myös edistää rajat ylittävän startup- ja business-yhteisön syntymistä alueelle.  Parhaana palkittiin virolainen Securebadger, jonka avulla vuokranantajat voivat helpottaa luottamuksen synnyttämistä mm. ulkomailla tapahtuvassa vuokranvälityksessä.

Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota vauhdittavan KIRA-digi-hankkeen ja Suomen Tilaajavastuu Oy;n haasteessa hyödynnettiin tekoälyä ja koneoppimista rakennusten ylläpidon ja paremman asiakaskokemuksen sekä niiden toiminnan ja hyödynnettävyyden parantamisessa. Voittajaksi valittiin vietnamilainen Building optimization -joukkue, joka tunnistaa sensoreiden avulla rakennusten poikkeusolosuhteet hyödyntäen kiinteistöistä kerättyä dataa tekoälyn avulla.

Kilpailun avoimen sarjan voitti intialainen Walk and Earn joukkue, joka edistää kävelemistä muiden epäekologisempien liikkumismuotojen sijaan.

Tapahtumaa edelsi virtuaalinen ennakkokilpailuvaihe, jonka tarkoituksena oli varmistaa varsinaiseen hackathoniin osallistuvien töiden korkea taso ja tosiasiallinen hyödynnettävyys. Tapahtuman aikana ideoiden jalostamista oli tukemassa laaja joukko eri alojen huippuosaajia. Voittajat saivat muun muassa rahapalkintoja sekä mahdollisuuden kaupallisiin sopimuksiin ratkaisujen jatkokehityksen osalta.

Tapahtuman sivusto: www.ultrahack.org

Haasteiden tarkemmat kuvaukset löydät täältä.
LISÄTIETOJA: Mikko Järvilehto (CEO, Ultrahack)
+358405086265 mikko.jarvilehto@ultrahack.org

Tapahtumakalenteri
25.06. - 25.06.2019 from 08:30 to 10:30 Yrityskehityksen vuoropuhelu Kahvitupa Laurentius, Kirkkotie 47, Vantaa
25.06. - 25.06.2019 from 20:54 to 20:54 HALUATKO KEHITTÄÄ YRITYSTOIMINTAASI? BOOST UP KLINIKKA VANTAALLA TI 25.6.2019 Yrityspalvelukeskus Leija, Elannontie 3, 2. kerros, 01510 Vantaa
18.06. - 18.06.2019 from 08:00 to 11:00 BUSINESS FINLANDIN (ent.TEKES) VASTAANOTTO LEIJASSA TI 18.6.2019 Yrityspalvelukeskus Leija, Elannontie 3, 2. kerros, 01510 Vantaa
18.06. - 18.06.2019 from 08:30 to 10:00 Stopover Guide -kokeilun lanseeraustilaisuus: Näppärästi vantaalaisiin elämyksiin oman aikataulun mukaan! Fazer vierailukeskus, Fazerintie 6, 01230 Vantaa
Katso kaikki tapahtumat
Uutiset
26.6.2019 Aviapoliksen työmatkaliikkumiselle haetaan vaihtoehtoa
18.6.2019 Stopover Guide -palvelu kokeilussa Vantaan kesässä
13.6.2019 Kasvuhakuiset – kaupungit yritysten tukena
24.5.2019 Vantaalla kauppa käy – elinvoima kasvussa
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa