Ultrahack – innovaatiokilpailu

Kansainvälisen Ultrahack -innovaatiokilpailun finalistit kokoontuivat viikonloppuna Helsinkiin ratkomaan kilpailun yhteistyökumppanien asettamia kunnianhimoisia haasteita. Innovaatiokeskus Airo Islandin tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa painottuivat kaupunkien ja julkisten toimijoiden tunnistamat kehityskohteet.

Tapahtuman toteuttamisesta vastasi Ultrahack, joka on erityisesti isoista hackathoneihin huipentuvista  innovaatiokilpailuista tunnettu järjestäjä sekä kansainvälinen innovaatioalusta. Kovatasoinen osallistujakunta koostui kotimaisista ja kansainvälisistä kehittäjistä ja paikalla olleiden lisäksi viikonloppuun osallistui virtuaalisesti osaajia eri puolilta maailmaa.

Maa- ja metsätalousministeriön, Suomen metsäkeskuksen ja DataBio-projektin yhteishaasteessa ohjattiin kilpailijat kehittämään uudenlaista metsädataekosysteemiä hyödyntämällä avointa metsädataa ja yhdistämällä sitä muun avoimen datan kanssa. Tavoitteena oli luoda ja mahdollistaa uusia palveluita paitsi metsien omistuksen ja hoidon tueksi, niin myös esimerkiksi vesistöjen suojelua ja matkailua silmällä pitäen. Voittajaksi valittiin Roads.ml joukkue, joka koostui Helsingin yliopiston opiskelijoista. Heidän ratkaisunsa keskittyi metsäteiden kunnon arvioimiseen ja metsäpalstojen saavutettavuuteen, mikä hyödyttää sekä metsänomistajia että metsäteollisuutta.

Neljä isoa kaupunkia – Espoo, Helsinki, Tampere ja Vantaa – ja suuret tapahtumanjärjestejät puolestaan haastoivat kilpailijat yhdistämään uutta teknologiaa ja älykkään liikenteen palveluita helpottaakseen osallistujien saapumista erilaisiin tapahtumiin samoin kuin heidän kotimatkaansa sekä sujuvaa liikkumista myös tapahtumien aikana. Sarjan voittaja X Event ratkaisee tapahtumien osallistujaviestintään ja navigointiin liittyviä haasteita tekoälyn avulla.

Euroopan avaruusjärjestö ESA, IT-alan palveluyritys CGI, Ilmatieteen laitos ja Turku Science Park hakivat ESA BIC Space Hack haasteessaan muun muassa Copernicus-projektin satelliittidataan ja Ilmatieteen laitoksen avoimeen dataan perustuvia ratkaisuja, joilla voidaan edistää esimerkiksi kestävää merien ja metsävarojen käyttöä tai vaikkapa arktisten olosuhteiden ja ilmanlaadun seurantaa. Ensimmäisen palkinnon vei Learn Space -sovellus, joka helpottaa satelliittidatan hyödyntämistä sovelluskehityksessä.

Helsingin ja Tallinnan yhteisessä TALSINKI Hack–sarjassa ideoitiin palveluita ihmisille, joille liikkuminen näiden kahden pääkaupungin välillä on osa arkea. Tavoitteena oli paitsi löytää matkantekoa helpottavia ja matkustamiseen liittyvää ajankäyttöä tehostavia ratkaisuja niin myös edistää rajat ylittävän startup- ja business-yhteisön syntymistä alueelle.  Parhaana palkittiin virolainen Securebadger, jonka avulla vuokranantajat voivat helpottaa luottamuksen synnyttämistä mm. ulkomailla tapahtuvassa vuokranvälityksessä.

Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota vauhdittavan KIRA-digi-hankkeen ja Suomen Tilaajavastuu Oy;n haasteessa hyödynnettiin tekoälyä ja koneoppimista rakennusten ylläpidon ja paremman asiakaskokemuksen sekä niiden toiminnan ja hyödynnettävyyden parantamisessa. Voittajaksi valittiin vietnamilainen Building optimization -joukkue, joka tunnistaa sensoreiden avulla rakennusten poikkeusolosuhteet hyödyntäen kiinteistöistä kerättyä dataa tekoälyn avulla.

Kilpailun avoimen sarjan voitti intialainen Walk and Earn joukkue, joka edistää kävelemistä muiden epäekologisempien liikkumismuotojen sijaan.

Tapahtumaa edelsi virtuaalinen ennakkokilpailuvaihe, jonka tarkoituksena oli varmistaa varsinaiseen hackathoniin osallistuvien töiden korkea taso ja tosiasiallinen hyödynnettävyys. Tapahtuman aikana ideoiden jalostamista oli tukemassa laaja joukko eri alojen huippuosaajia. Voittajat saivat muun muassa rahapalkintoja sekä mahdollisuuden kaupallisiin sopimuksiin ratkaisujen jatkokehityksen osalta.

Tapahtuman sivusto: www.ultrahack.org

Haasteiden tarkemmat kuvaukset löydät täältä.
LISÄTIETOJA: Mikko Järvilehto (CEO, Ultrahack)
+358405086265 mikko.jarvilehto@ultrahack.org

Tapahtumakalenteri
21.04. - 21.04.2020 from 11:00 to 15:30 Vantaan Megarekry Viihdekeskus Flamingo, Tasetie 8, Vantaa
05.03. - 05.03.2020 from 12:00 to 15:00 Metropolia Match Recruiting Event - Boost your Business! Metropolia Ammattikorkeakoulun Myyrmäen kampus, Leiritie 1
28.01. - 28.01.2020 from 10:00 to 15:00 Aviapolis Jobs -rekrytointitapahtuma Clarion Hotel Helsinki Airport
22.01. - 22.01.2020 from 15:30 to 17:00 JULKISET HANKINNAT - KLINIKKA Elannontie 3, 2. kerros (YritysVantaan tilat)
Katso kaikki tapahtumat
Uutiset
5.2.2020 Yhteistyöhön kv-opiskelijan kanssa
3.2.2020 Aviapolis Jobs rekrytointitapahtuma kiinnosti jälleen kävijöitä
10.1.2020 Vantaa Menu -työryhmä
30.12.2019 Scouter-sähköpyörällä vaivattomasti hotellilta Jumbolle
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa