Valio ja Fazer mukana Suomen ensimmäisessä urbaanin ruuan yhteisössä

 

 

Fazerilan vierailukeskus, elämyksiä kaikilla aisteilla

Fazer Experience -vierailukeskus on ainutlaatuinen elämys kaikille aisteille. Elämyksellisyyden takana on moderni ja omaperäinen arkkitehtuuri. Keskus on rakennettu rinteeseen, johon on upotettu pyöreä lasiseinäinen rakenne. Tämä on jo itsessään kokonaistaideteos. Fazer kertoo rakennuksestaan näin:

”Suomalaiset materiaalit hallitsevat vierailukeskuksen sisä- ja ulkopintoja. Rakennuksen kattoa peittää kaareva mäntyverhoilu, jonka pyöreä muoto sulkee koko vierailukeskuksen pehmeän puisen peitteen alle.”

 

Lasinen rakenne ja lasikatto kätkevät sisälleen myös kauniin trooppisen puutarhan, jossa kasvaa Fazerin tuotteisiin käyttämiä eksoottisia kasveja mm. kaakaopuuta. Viherhuoneessa on ympäri vuoden 28 asteen lämpötila ja 90 prosentin ilmankosteus.

 

Vierailukeskuksen edessä on pieni pelto, johon on kylvetty eri viljalajeja. Kotimaisella viljalla on suuri merkitys Fazerille ja sen leipomotuotteissa käytetäänkin kotimaisia raaka-aineita. Viljapellolla on omat alueet ohralle, kauralle, vehnälle ja rukiille. Todellista kaupunkipalstaviljelyä Vantaalla!

 

 

Näyttelyyn tutustutaan tunnin mittaisella opastetulle kiertokäynnilla Fazerin omien oppaiden johdolla. Tervetulleita ovat niin ryhmät kuin yksittäiset kävijätkin, mutta näyttely on varattava ennakkoon Fazerin omilta verkkosivuilta.

Näyttelyssä vieraat pääsevät virtuaalilasien avulla virtuaaliselle tehdaskierrokselle, joka hivelee kaikkia viittä aistia: näön lisäksi, kuunnellaan, maistetaan, haistetaan ja kokeillaan omin käsin. Täällä saa kokeilla pullan letitystä, perehtyä pienoismallin avulla suklaan valmistukseen ja suunnitella tasapainoista ruokavaliota ruokarobotin avulla. Näyttelyssä on esillä myös hajuaistia stimuloivat raaka-ainekuutiot, joissa voi kokeilla nenäänsä vaikkapa neilikalla tai lakritsijuurella.

Kierroksen jälkeen voi tehdä ostoksia myymälässä ja istahtaa kahvilan puolelle.

Fazer Café Fazerilassa voi nauttia lounaan tai viikonloppuisin brunssin sekä herkutella suolaisilla ja makeilla herkuilla virkistävän juoman kera

 

Valio Koskenlaskija® tulee Vantaalta

Valion Vantaan tehdas valmistaa kaikki Valion Suomessa myytävät sulatejuustot ja myös ison osan vientiin menevistä sulatejuustoista. Vantaalla kypsytetään ja pakataan myös Valion muita juustoja. Vantaan tehdas valmistaa ja pakkaa vuosittain noin 25 miljoonaa juustokiloa, josta reilu puolet on sulatejuuston valmistusta.

Se tuo työtä pääkaupunkiseudulle ja tarjoaa hyviä makuja yli Suomen rajojen. Valion Vantaan tehdas tarjoaa työtä keskimäärin 240 ihmiselle pääkaupunkiseudulla. Lisäksi Vantaan tehdas työllistää ihmisiä tuotteiden jakelun kautta. Pääkaupunkiseudulla Valion tuotteiden jakelua hoitaa noin 100 ihmistä.

Sulatejuuston valmistus ja juustojen pakkaaminen Vantaalla alkoi vuonna 1973. Matkan varrella Vantaan tehdas on valmistanut nykytuotteiden lisäksi muun muassa sulatejuustoja peltipurkeissa sekä Smeds-tuotemerkillä sulatejuustoja Lähi-itään.

Valio vie Suomesta tuotteita noin 60 maahan niin teollisuudelle kuin kuluttajillekin. Valio lisensoi myös osaamistaan meijeriyrityksille eri puolille maailmaa. Tämä sai alkunsa 1990-luvun alkupuolella, kun Valio oli tuotteistanut Suomessa ”pelastajabakteerina” tunnetun LGG® maitohappobakteerin. Lisensointikonseptia on toteutettu menestyksellisesti myös laktoosittoman maidon teknologialle. Lisensoinnissa ostaja saa määräajaksi käyttöoikeuden Valion tietotaitoon ja patentteihin. Asiakas markkinoi tuotteet omalla tuotemerkillään.

Yhteensä Valiolla on 17 lisenssiasiakasta eri puolilla maailmaa. mm. Ecuadorissa Norjassa, Venäjällä, Espanjassa, Australiassa ja Lähi-Idässä.

Tehtaan tähtituote on Valio Koskenlaskija®, joka on juustoisen ja täyteläisen makunsa ansiosta noussut Suomen suosituimmaksi sulatejuustoksi. Se on kuulunut suomalaisten ruokapöytiin jo 80 vuoden ajan, ja tuotteen myynti on kasvanut tasaisesti viimeiset 20 vuotta. Valio Koskenlaskija® sulatejuuston resepti on säilynyt samana, mutta tuoteperheeseen on vuosien varrella tullut uusia makuja. Vantaan tehdas alkoi valmistaa Valio Koskenlaskija® sulatejuustoa vuonna 1989.

 

Visit Vantaan Valloitu Vantaan sivulta voit lukea lisää Länsimäen linnoituksien seikkailuista.

 

 

Fazer ja Valio urbaanin ruuan yhteisössä

Urbaania ruokaa yli toimialarajojen

Urbaanin ruuan yhteisö rakentaa yhteistyöverkostoja paikallisten ruoantuottajien ja -jalostajien välille. Siinä korostuvat kaupunkiympäristön soveltaminen ruoantuotantoon, hiilineutraalius sekä lentokentän Stop over -matkustajat.

Yhteisön tavoitteet

Yhteisön tavoitteena on tukea ja kasvattaa yritysten liiketoimintaa, luoda uusia verkostoja ja sitä kautta parantaa myös kaupungin elinvoimaa. Urban farming, uudet raaka-aineet ja ruokaketjujen monipuolistuminen tarjoavat alustan uudenlaisille innovaatioille. Urbaanin ruuan yhteisö tarjoaakin ennen näkemättömiä yhteistyömahdollisuuksia yli toimialarajojen.

Omistatko ravintolan, kasvatatko viljaa, työskenteletkö teollisuudessa?

Jos toimit ravitsemisalalla ja haluat jalostaa ideoitasi, liity Urbaanin ruuan yhteisöön!

Porukasta saat buustia toimintaasi. Ja pääset tekemisiin samanhenkisten ihmisten kanssa. Urbaanin ruuan ja juoman tuottajien ja niistä nauttivien.

Jos haluat tietää, mitä kaikkea voit saada  yhteistyöstä, jatka lukemista täältä!

Maistelemaan Vantaa-menuta – seuraa etenemistä somessa

Urbaanin ruuan yhteisön ensimmäinen tuotos on yhteisvoimin kehitetty kolmen ruokalajin menu, joka oli tarkoitus julkaista ensimmäisen kerran Vantaa päivänä 15.5.2020 sekä sen jälkeen tuoda myyntiin yhteistyöravintoloissa aina juhannukseen asti.

Kun haluat lukea lisää Vantaa-menusta klikkaa tänne

 

Uutiset
19.10.2021 Get to know our International Talent, Ph.D Anna Lenkewitz-Salminen
19.10.2021 Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen
5.10.2021 StartUpCities Málaga Summit 24th of November
1.10.2021 VTT:n blogi: Yhteiskunnan isot haasteet eivät ratkea ilman yhteistyötä
Katso kaikki uutiset
Business Vantaa